Wygląd naszej sylwetki oraz nasz stan zdrowia są aspektami ze sobą mocno powiązanymi. Za pewne sami też czasem mogliśmy kiedyś odczuć, że zbyt duży przyrost wagi raczej nie poprawia naszego samopoczucia. Objadanie się lub spożywanie nieodpowiednich pokarmów skutkuje zarówno nadwagą, jak i licznymi problemami zdrowotnymi. Dlatego też tak ważne jest zdrowe odżywianie się, które w prosty sposób przekłada się na szczupłą sylwetkę.
Dlaczego duże ilości węglowodanów i tłuszczów nie są dla nas dobre?
Tymi najbardziej niezdrowymi składnikami pokarmowymi są cukry oraz tłuszcze nasycone. Z jednej strony- nie zawierają żadnych odżywczych składników, dzięki którym moglibyśmy uzupełnić braki witamin czy pierwiastków. Z drugiej strony- są one bardzo kaloryczne i mogą przyczynić się do zwiększenia się masy ciała- szczególnie, jeśli są one stale obecne w naszej diecie. Analogicznie więc, osoby otyłe najczęściej budują swoją masę właśnie poprzez nadmierne spożywanie tych składników, które nawet bywają określane jako „puste kalorie”.
Konsekwencje są widoczne gołym okiem, ale też bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie. O ile odpowiednia dieta poprawia nasze samopoczucie, niewłaściwy sposób odżywiania będzie powodował u nas spadek nastroju, wahania poziomu cukru we krwi, liczne problemy trawienne, a także zagrożenie ze strony możliwości wystąpienia chorób układu sercowo- naczyniowego. Więcej informacji o tym, jak dieta wpływa na nasz organizm znajdziemy chociażby na stronie projektzdrowie.info.
Miażdżyca- zagrożenie dla zdrowia wynikające z nieodpowiedniej diety
Doskonałym przykładem choroby, która w bezpośredni sposób pojawia się w konsekwencji złego odżywiania się jest miażdżyca naczyń krwionośnych. W tym przypadku bardzo mocno widać zależność pomiędzy tym, jak wygląda nasze dbanie o sylwetkę a zdrowie. Osoby, które nie chcą przytyć zazwyczaj ograniczają pokarmy o wysokiej kaloryczności, a więc cukry proste i tłuszcze nasycone. A to właśnie poprzez ich nadmierne spożycie pojawia się choroba zapalna, która zaczyna zwężać światło tętnic utrudniając przepływ krwi, co w konsekwencji może prowadzić do wzrostu ciśnienia, zwężania się naczyń, a nawet do zawału.
Zaleceniem dla osób chorujących na miażdżycę naczyń krwionośnych jest przejście na odpowiednia dietę, w której znajdzie się wiele rożnych składników odżywczych. Dbając o zdrowie można przy okazji odrobinę zredukować masę ciała. Wiele osób pierwsze efekty w postaci spadku masy ciała obserwuje już po odstawieniu słodkich i słonych przekąsek z codziennego menu.
Dbanie o sylwetkę a zdrowie- niskokaloryczne i łatwo strawne pokarmy są dla nas najlepsze
Dlatego też warto sięgać chociażby po warzywa, które jednocześnie są niskokaloryczne, a także zawierają szereg ważnych witamin i pierwiastków, które warunkują nasze dobre zdrowie i samopoczucie. Dla optymalnej pracy naszego układu pokarmowego powinniśmy też spożywać pokarmy bogate w błonnik.